Hoe gedragen minnaars zich… wanneer ze ook collega’s zijn?
Een van de factoren die de passie-thermometer het meest omhoog lijkt te doen schieten, is de mate van onmogelijkheid. Hoe moeilijker of verbodener een relatie is, hoe hoger de vlam oplaait. Het wordt nog verhitter als de relatie verborgen moet blijven onder de dekmantel van de grootste geheimhouding, zoals gebeurt wanneer de betrokkenen bijvoorbeeld in hetzelfde bedrijf werken, en zo de bedrijfscodes overtreden, of wanneer beiden getrouwd zijn. En het wordt nog erger wanneer deze twee dingen samenkomen. Niets lijkt spannender dan een geheime liefde. Dat komt door de risicofactor, een bijzonder afrodisiacum kruid. Het wakkert niet alleen het verlangen aan, het maakt de geliefden ook vindingrijker en creatief in het bedenken van manieren om elkaar te ontmoeten, te communiceren en discreet te blijven. Elk obstakel wordt gezien als een aansporing en elk risico als een uitdaging.
Om de onvoorziene risico’s van een geheime relatie tussen twee getrouwde mensen die op dezelfde plek werken te omzeilen, is het absoluut noodzakelijk om samen gedragscodes te definiëren en na te komen. Een soort protocol waardoor ze weten hoe ze moeten handelen in elke situatie, vooral in gênante situaties.
- Geen intimiteit – Liefkozingen, lichamelijk contact, een glimlach, een knipoogje, afgesproken gebaren… vergeet het maar. Ze moeten zich gedragen zoals ze altijd hebben gedaan, meer of minder formeel, afhankelijk van de werkomgeving, en het beroepsgedrag volledig, of zoveel mogelijk, scheiden van het privégedrag.
- Bevoordeel of begunstig elkaar niet – Niets in een werkomgeving is opvallender dan lof of gunsten die altijd aan dezelfde persoon worden gegeven.
- Sluit jezelf niet uit – Lunches, koffiepauzes, rookpauzes en dergelijke moeten met andere collega’s plaatsvinden. Sluit jezelf niet uit. Natuurlijk willen geliefden elke gelegenheid aangrijpen om alleen te zijn, maar het is belangrijk dat ze weten hoe ze dat kunnen doseren. Als ze altijd samen binnenkomen en samen vertrekken, worden ze al snel als een stel gezien.
- Plan je vakanties niet op dezelfde data – Ze kunnen een paar dagen overlappen, maar ze mogen in het vakantieschema niet elke keer exact hetzelfde zijn. Dat valt te veel op, vooral in kleinere bedrijven. Bovendien kunnen vakanties in verschillende perioden de mogelijkheid bieden om vaker en langer vrij en samen te zijn, zonder dat dit ten koste gaat van elkaars gezinsvakantie.
- Communiceer niet via sociale media – Wees niet naïef. Het lijkt misschien onschuldig om foto’s met collega’s te delen, ook al is het in een besloten werkgroep, maar altijd naast elkaar op foto’s staan of altijd commentaar geven op elkaars foto’s zal argwaan wekken. Met ook nog het risico dat foto’s uiteindelijk op andere profielen kunnen worden geplaatst en op die manier openbaar worden. En misschien vinden collega’s er niks bijzonders van, maar wat zullen hun echtgenoten vinden? Zouden ze het normaal vinden?
- Rij niet met elkaar mee – We weten allemaal dat het milieu moet worden gespaard en dat minder auto’s op de weg zich vertaalt in minder vervuiling, maar maak niet de fout om in dezelfde auto naar kantoor te gaan, zelfs niet als jullie samen de nacht hebben doorgebracht.
- Verschillende tijdschema’s – Het beste is dat ieder op zijn/haar eigen tijd en op zijn/haar eigen manier op het werk komt. Samen het bedrijf binnenkomen en verlaten roept argwaan op.
- Vermijd het om’s avonds door te werken – Uiteraard is het verleidelijk, maar de waarheid is dat het gewoon té verleidelijk is. Geliefden zullen zeker iets meer doen dan alleen een project afronden en kunnen uiteindelijk op heterdaad worden “betrapt”.
- Er zijn geen privé plekjes – In een bedrijf is er geen echte privacy, zelfs als geliefden denken dat het magazijn veilig is. Let ook op beveiligingscamera’s en andere technologische apparaten op kantoor. Een gewone computercamera kan op afstand worden bestuurd.
Als geliefden alle hoekjes van het huis goed kennen, er zeker van zijn dat ze niet betrapt zullen worden, zeker weten dat ze alleen zijn of niet gestoord zullen worden, ja, natuurlijk kunnen en moeten zij zich dan door hartstocht laten meevoeren en profiteren van het grote voordeel van geliefden én collega’s zijn: het hebben van een fysieke en tijdelijke ruimte waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zonder thuis argwaan te wekken. Maar altijd met de nodige voorzichtigheid.